Log in
Aanmelden
Offerte
Contact
  • Engels
Stap terug

PSD2, wat verandert er?

De Belgische markt is een belangrijke voor ons.
Als eerste buitenlandse markt waar Sisow zich op richtte heeft België een speciaal plekje in ons hart. Deze eerste stap naar de Belgische markt ligt
ondertussen alweer ver achter ons en niet zonder succes: het aantal Bancontact-transacties verwerkt via Sisow steeg afgelopen jaar met 135%.

Sisow is een financiële instelling die onder toezicht staat van de Nederlandsche Bank. Op grond hiervan dient Sisow zich aan wet- en regelgeving te houden, waaronder de herziene Europese richtlijn voor betaaldiensten: PSD2.

Per 19 februari 2019 zijn de op grond van deze herziene richtlijn gestelde eisen in de Nederlandse wetgeving verankerd en dienen betaalinstellingen en andere partijen, die betaaldiensten verlenen, de betreffende eisen na te leven.

Wat betekent dit voor u als klant?

Vanuit de PSD2-richtlijn vloeit het toeslagenverbod voort, waarbij winkels, webshops en andere bedrijven geen toeslagen meer mogen berekenen voor debit- (betalingen zoals iDEAL, Bancontact, Giropay, Sofort, EPS, etc.) en credittransacties (met creditcards van onder andere MasterCard en Visa). Een toeslag van 2%, als je online met je creditcard wilt betalen, mag dus niet meer.

In de richtlijn staat dat lidstaten ervoor moeten zorgen dat begunstigden (de ondernemer die de betaling ontvangt) geen toeslagen meer mogen vragen voor het gebruik van enkele specifieke betaalinstrumenten. Zowel de bank van de ondernemer als de bank van de consument moet in de EU gevestigd zijn. Betreft het een betaling van een consument buiten de Eurozone, dan bent u niet gebonden aan deze regels.

Voor andere betaalmiddelen, zoals bijvoorbeeld achteraf betaalmethoden en PayPal, mogen nog wel de toeslagen berekend worden, maar nooit meer dan de daadwerkelijke kosten.

Let op: er geldt een uitzondering voor Business-Business (B2B) transacties en creditcardbetalingen van bijvoorbeeld American Express en Diners Club. Hierbij mogen de toeslagen nog wel worden doorberekend.